Röntgen
Röntgenkuvaus on hyvä apuväline useiden tuki- ja liikuntaelinsairauksien, sisätautien sekä keuhko- ja sydänsairauksien diagnostiikassa.
Otamme myös Suomen Kennelliitolle virallisia lonkka-, kyynärnivel- ja selkäkuvia. Samassa yhteydessä voidaan myös suorittaa virallinen polvitarkastus.
Virallisia kuvauksia suoritettaessa koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja rotukohtaisesti riittävän kuvausiän ylittänyt.
Klinikalla on käytössä uudenaikainen digiröntgenlaitteisto, joka mahdollistaa tarkan kuvanlaadun.
Hyvänlaatuisten kuvien takaamiseksi potilaan tulee olla täysin liikkumatta, jonka vuoksi suuri osa kuvista otetaan rauhoituksessa. Eläimen rauhoittaminen nopeuttaa toimenpidettä ja vähentää kiinnipitäjien määrää. Näin myös säteilyturvallisuus lisääntyy huomattavasti.
Viralliset lonkka-, kyynärnivel- ja selkäkuvat otetaan aina rauhoituksessa.
Tietyissä tapauksissa röntgenkuvaus pyritään kuitenkin tekemään hereillä (tiineysröntgen ja hengitysvaikeuspotilaat sekä yleisvoinniltaan huonokuntoiset potilaat).
Tällöin omistaja voi halutessaan olla mukana kuvaustilanteessa eläimen kiinnipitäjänä. Hänelle laitetaan kuvauksen ajaksi suojavaatetus (lyijyliivi ja kilpirauhassuoja). Alle 18-vuotiaat ja raskaana olevat eivät turvallisuussyistä saa olla huoneessa kuvaushetkellä.
Ultraäänitutkimukset
Ultraäänitutkimus on potilaalle täysin kivuton toimenpide. Tutkimusta varten potilas asetetaan yleensä tutkimuspöydälle pehmustettuun kouruun selälleen. Halutessaan omistaja voi olla tutkimuksessa mukana rauhoittamassa potilasta. Vatsasta ajetaan jonkin verran karvoja, jotta anturille saadaan hyvä kontakti ihon kanssa. Iholle laitetaan ultraäänigeeliä ja anturia liikutetaan pitkin ihoa. Joissain tapauksissa potilas on rauhoitettava, jotta tutkimus voidaan suorittaa kunnolla.
Ultraäänellä tutkitaan sisäelinten mm. maksan, munuaisten, pernan, virtsateiden ja kohdun rakennetta. Ultraäänitutkimus on tärkeä osa sisätautien diagnostiikkaa.
Teemme klinikalla myös tiineysultraäänitutkimuksia, joita voidaan tehdä 30. tiineysvuorokaudesta eteenpäin.
Vatsaontelon ultraäänitutkimukseen tulevan potilaan tulisi mielellään olla 10 tuntia syömättä ennen tutkimusta.
Virtsarakon ultraäänitutkimuksessa potilaan virtsarakon pitäisi olla mahdollisimman täysi, joten potilaan olisi hyvä olla virtsaamatta vähintään 6 tuntia. Lemmikki kannattaa mahdollisuuksien mukaan kantaa klinikalle sylissä, ettei potilas virtsaa rakkoa tyhjäksi juuri ennen klinikalle tuloa.