KIRURGIA

Suoritamme klinikalla kaikkia yleisimpiä kirurgisia toimenpiteitä, kuten sterilisaatioita ja kastraatioita, keisarinleikkauksia, kasvainten poistoja, virtsakivileikkauksia sekä suoliston ja vatsalaukun leikkauksia. Luu/nivelkirurgiaa vaativat potilaat lähetämme eteenpäin joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta (esim. hännän ja varpaan amputaatiot).

Leikkaukset pyritään suorittamaan aamuisin tai päivällä, jolloin potilaan heräämistä voidaan klinikalla seurata ennen kotiuttamista.

Suosittelemme, että tuotte potilaan esitarkastukseen ennen leikkausta, etenkin jos kyseessä on iäkkäämpi eläin.

Eläimellä voi olla piileviä sairauksia (mm. sydänsairaudet, maksa- ja munuaissairaudet), joiden kartoittamiseksi suoritetaan kliininen yleistutkimus sekä perusveriarvojen tarkastus.
Näiden taustasairauksien poissulkeminen ja huomioon ottaminen anestesian suunnittelussa lisää potilasturvallisuutta. Lisäksi leikkaustarkastuksen yhteydessä voidaan myös antaa suuntaa antava hinta-arvio suoritettavalle toimenpiteelle.

Aikuisille koirille ja kissoille ei saa antaa ruokaa noin kymmeneen (10 h) tuntiin ennen anestesiaa. Vettä saa olla vapaasti tarjolla.

 Kaneja ja jyrsijöitä ei paastoteta ennen leikkausta ja niille on hyvä ottaa klinikalle myös mukaan omaa ruokaa, jotta ne voivat syödä heti herättyään.

Ennen klinikalle tuloa potilaalle tulee antaa mahdollisuus tehdä kaikki tarpeensa.

Klinikalle tultua eläimelle annetaan esirauhoitus. Omistaja voi halutessaan olla potilaan seurassa, kunnes se on nukahtanut. Tämän jälkeen aloitetaan leikkausvalmistelut: potilaalle asennetaan suonensisäinen kanyyli, jota pitkin se saa kipulääkettä ja nesteitä leikkauksen aikana. Leikkausalue valmistellaan ajelemalla alueelta karvat ja pesemällä ja desinfioimalla iho.

Tämän jälkeen potilas siirretään ajanmukaisesti varusteltuun leikkaussaliimme, jossa itse operaatio suoritetaan. Leikkauksen aikana potilaan unen syvyyttä säädellään turvallisen isofluraani-anestesiakaasun avulla. Isofluraanikaasua ja happea johdetaan potilaaseen sen henkitorveen sijoitettua putkea pitkin. Anestesian valvonnassa käytämme apuna verenpainemittaria sekä pulssioksimetriä, joka mittaa potilaan sydämen sykettä ja veren happipitoisuutta.

Leikkauksen jälkeen potilas siirretään heräämöön, jossa sen heräämistä seurataan.

Koska nukutusaineiden seurauksena eläimen ruumiinlämpö yleensä laskee, on potilas leikkauksen ajan lämpöpatjalla ja suonensisäiset nesteet lämmitetään. Uuden klinikkamme heräämisosaston kaikissa kopeissa on lisäksi lattialämmitys, joka tekee heräämisestä potilaalle paljon miellyttävämpää. Potilas kotiutetaan yleensä vasta, kun se on kunnolla herännyt. Tämä on myös eläimen kannalta turvallisempaa.

Tullessanne hakemaan eläintä kotiin, saatte klinikalta mukaanne jatkohoito-ohjeet sekä tarvittavat lääkitykset. Yleensä leikkauksen jälkeen potilas joutuu pitämään päässään kauluria, joka estää haavan nuolemisen. Saatte myös kaulurin mukaanne klinikalta.

Jos haavassa on poistettavat tikit, voitte varata ajan tikkien poistoon noutaessanne potilasta tai soittamalla myöhemmin ajanvaraukseen. Tikkien poisto on maksuton klinikallamme leikatuille eläimille.