Hammashoidot

Suun hygienia on tärkeä lemmikin terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Olemme panostaneet hammashoitoihin ja klinikallamme on erillinen hammashoito-osasto, joka on varusteltu ajanmukaisella välineistöllä (3 hammaskiven­puhdistus – ultraääniyksikköä, kaksi porayksikköä, digitaalinen hammasröntgen sekä anestesialaitteisto).

Suoritamme klinikalla kaikkia yleisimpiä hampaiden sairauksiin liittyviä hoitoja, kuten hammaskivenpuhdistus, maitokulmahampaiden poistot, kanin ja jyrsijöiden hammaspiikkien hoidot sekä traumaattisesti murtuneiden, syöpyneiden tai tulehtuneiden hampaiden poistot.

Hampaan tukikudoksen tulehdukset ovat yleisiä kissoilla ja koirilla. Tulehdus on seurausta hampaan pinnalle kertyvästä bakteerimassasta eli plakista. Jos plakkia ei poisteta, se tunkeutuu ienrajan alle aiheuttaen hampaiden kiinnityskudoksen tulehduksen eli parodontiitin. Parodontiitin seurauksena ien- ja luukudosta tuhoutuu ja hammas alkaa lopulta heilua.
Tila on lemmikille kivulias ja pitkälle edennyt parodontiitti voi aiheuttaa jopa heikentyneen leukaluun murtumisen. Tulehdus suussa voi vaikuttaa myös muuhun elimistöön, kuten sydämeen, maksaan ja munuaisiin.

Plakin kertymistä ja hammaskiven muodostumista voi ennaltaehkäistä kotikonstein. Puruluut ehkäisevät hieman hammaskiven muodostusta, mutta ainoa tehokas keino on hampaiden säännöllinen harjaus.
Koiran ja kissan hampaat olisi hyvä harjata päivittäin niille tarkoitetulla hyvänmakuisella hammastahnalla ja pehmeällä harjalla. Hampaiden harjaus on erityisen tärkeää kääpiökoirilla, joilla on suurempi taipumus hammaskiven muodostukseen. Harjaukseen totuttelu on hyvä aloittaa jo pentuiällä.

Hammaskivi ja sen myötä jatkuva ientulehdus altistavat lemmikin monille kroonisille sairauksille. Siksi suosittelemme säännöllisiä suun tarkistuksia ja hammaskiven poistoa aina tarvittaessa.
Hammaskivenpoisto suoritetaan ultraäänilaitteella eläimen ollessa nukutettuna. Toimenpiteen jälkeen hampaat kiillotetaan. Koska toimenpide suoritetaan nukutetulle eläimelle, on potilas pidettävä syömättä 10 tuntia ennen klinikalle tuloa.

Suoritamme klinikalla myös hampaiden leikkauksellisia poistoja.
Murtunut, tulehtunut tai syöpynyt hammas on erittäin kivulias ja se on syytä hoitaa. Usein kipuoireet eivät näy päällepäin, sillä kyseessä on krooninen vihlova kipu, johon eläin osittain sopeutuu. Muutos eläimen käyttäytymisessä saattaa kuitenkin olla huomattava, kun kivulias hammas saadaan poistettua.

Käytössämme on digitaalinen hammasröntgenlaitteisto, jolla hampaat kuvataan ennen toimenpidettä. Röntgenkuvaus on tärkeä osa hammashoitoa ja sen avulla voidaan havaita mm. tulehduksen leviäminen hampaan juuren ympärille, luukato leukaluussa, syöpymämuutokset hampaan juurissa ja hampaan juurien poikkeava rakenne tai määrä. Nämä asiat vaikuttavat oleellisesti hoidon suunnitteluun ja toteutukseen. Tämän vuoksi lopullinen hinta-arvio ja poistettavien hampaiden määrä voidaan tietää vasta kuvauksen jälkeen.

Hampaiden poiston hintaan sisältyy maksuton tarkastuskäynti muutaman viikon kuluttua, jotta voidaan tarkastaa, että alue on parantunut hyvin.