Lääkehunaja ihotulehduksissa

Kesällä haavat ja ihotulehdukset ovat yleisiä lemmikkien uidessa ja touhutessa. Tulehtunut iho punoittaa, turpoaa, alue haisee pahalle ja erittää. Usein karva peittää ihovaurion ja tulehdus huomataan karvojen liimautuessa iholle ja lemmikin kiinnostuessa alueesta.

Hyvä yleisperiaate ihotulehduksen hoidossa on pitää iho puhtaana, kuivana ja hapekkaassa ympäristössä. Haavan tai ihotulehduksen ympäriltä tulee lyhentää karvat, puhdistaa iho (esimerkiksi betadine-laimennos 1:10) ja estää alueen nuoleminen.

Pienet pinnalliset haavat tai ihotulehdukset parantuvat usein kotihoidolla.Suuremmat, syvät tai tulehtuneet haavat sekä laajemmat ihotulehdukset, puremahaavat sekä haavat joissa voi olla vierasesine, tulee hoitaa eläinlääkärin ohjeiden mukaan.

Koska antibiooteille resistenttien bakteerikantojen kehittyminen antibioottien laajan käytön seurauksena on huolestuttavan nopeaa, kannustamme lääkehunajaa sisältävien Vetramil-tuotteiden käyttöön. Lievissä tulehduksissa puhdistus ja lääkehoito ovat usein riittävä hoito, vakavammissa tulehduksissa ja haavoissa lääkehunajaa käytetään lääkitysten tukena ja kroonisemmissa vaivoista kuten korva ja tassunpohjatulehduksissa lääkehunajan säännöllisellä käytöllä voidaan ennaltaehkäistä tulehduksia.

Ihon hyvän puolustuskyvyn taustalla oleellisia tekijöitä ovat myös laadukas ruoka, omega-rasvahappojen ja antioksidanttien kuten E-vitamiinin riittävä saanti.

Jalostuksella voidaan myös estää turhaa antibioottien käyttöä, pyrkimällä välttämään syviä ihopoimuja sekä atooppisten koirien käyttöä jalostukseen.

Hunajan tehon salaisuus

Hunaja muodostaa kostean ympäristön sekä toimii tulehdusta rauhoittavana ja bakteerien kasvua estävänä sekä hajua poistavana aineena. Hunajan teho perustuu entsyymien ja sokereiden yhteisvaikutuksesta syntyvään happamaan ympäristöön ja hitaasti vapautuvan bakteereita tuhoavan vetyperoksidin muodostumiseen. Bakteereiden ei ole havaittu kehittäneen resistenssiä hunajaa vastaan ja tämä tekee hunajasta erinomaisen hoitomuodon.

Teksti: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit
© Sympaatti Oy. Lähde mainittava lainattaessa.

Sympaatti – Itsenäisten Ja Kotimaisten Eläinklinikoiden Yhteistyöverkosto 

Sympaatti on syntynyt riippumattomien yrittäjäeläinlääkäreiden halusta tarjota korkealaatuista eläinlääkintäpalvelua – sympatiaa ja empatiaa unohtamatta.

Sympaatti-klinikat palvelevat yksilöllisesti niin eläimiä kuin eläinten omistajiakin ympäri Suomen. Jokainen klinikka on omannäköisensä itsenäinen yritys. Sympaatti ei omista klinikoita vaan itsenäiset klinikat omistavat Sympaatin. Länsi-Vantaan Eläinklinikka on osa Sympaatin yhteistyötä.

Sympaatti - logo