Koiran ylipaino

Koiran ylipainolla on suuri vaikutus elämänlaatuun

Ylipaino on usein seurausta koiran liiallisesta hemmottelusta herkkujen avulla. Avain pysyvään laihtumiseen onkin fyysisen aktiivisuuden lisääminen ja hemmottelutavan vaihtuminen herkuista liikuttamiseen.

Lemmikin ylipaino on aiheena hyvin yksinkertainen, mutta kuitenkin äärimmäisen haastava. Ravinnosta saatu ylimääräinen energia varastoidaan rasvana. Ylipainon syynä on lähes aina liian suuri rasvaisen ruoan ja herkkujen määrä sekä liian vähäinen liikunta. Meillä ihmisillä on tapana osoittaa rakkautta antamalla herkkuja, vaikka leikki tai lenkki olisi lemmikille paljon mieluisampi asia!

Parhaan kylläisyyden tunteen saavat aikaan proteiinit, seuraavaksi hiilihydraatit ja vasta viimeisenä rasva. Joillakin roduilla, kuten labradorinnoutajalla on puutteita elimistön energiatasapainon säätelyssä ja myös muut perinnölliset ominaisuudet voivat vaikuttaa rasvan varastoitumiseen.

Hormonaaliset sairaudet vaikuttavat myös lihomiseen ja jo kertynyt ylipaino huonontaa kylläisyyden säätelyjärjestelmää. Steriloidulla tai kastroidulla lemmikillä on 30% hitaampi perusaineenvaihdunta ja lihominen alkaa jo 48 tunnin kuluttua leikkauksesta, jos ruokamäärää ei lasketa.

Ylipaino altistaa monille terveysriskeille

Ylipaino tarkoittaa 10% lisäystä ihannepainoon, lihavuus taas 20% lisäystä ihannepainoon. Tavoitepainoltaan 25 kilon painoisella labradorinnoutajalla raja kulkee siis 2,5/5 kilon kohdalla, tämä vastaisi 70 kiloa painavalla ihmisellä 7/14 ylimääräistä kiloa. Nyrkkisääntö on, että ylipainoisella kylkiluut usein vielä löytyvät rasvapatjan alta, mutta lihavalla niitä ei pysty enää laskemaan.

Ihannepainona käytetään pienikokoisella koiralla 1-vuotisrokotuksen painoa ja suuremmilla 1,5-2 vuoden iän painoa, koska tuolloin ylimääräisiä kiloja ei vielä ole useimmille kertynyt. Tämä paino kannattaa painaa hyvin muistiin. Kilojen lisäksi lemmikin ihannepainoa arvioidaan kylkiluita ja selkärankaa tunnustelemalla, lihaksistoa tunnustelemalla sekä vyötäröä ja mahalinjaa arvioimalla.

Ylipainolla on paljon vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Ylipainoisen lemmikin elinikä on keskimäärin 22 kuukautta normaalipainoisen elinikää lyhyempi. Rasvakudos tuottaa tulehduksen välittäjäaineita, jotka ovat mukana nivelrikon synnyssä. Kasvuaikainen ylipaino taas altistaa kasvuhäiriöille.

Brakykefaalisilla eli lyhytkuonoisilla roduilla rasvan kertyminen ahtauttaa ennestään ahtaita hengitysteitä ja vie rintaontelossa tilaa hankaloittaen sydämen ja keuhkojen toimintaa. Ylipaino altistaa sokeritaudille ja myös syöpäriski kasvaa.

Laihduttaminen on haastavaa, mutta palkitsevaa

Pysyvä laihdutus vaatii pitkäjänteisyyttä. Jo muodostunut rasvakudos suojaa itseään ja varsinkin alkuun tuntuu, ettei paino lähde putoamaan. Tavoitteena on pudottaa painoa noin yksi prosentti viikossa, jotta painon lasku ei tapahdu lihaksiston kustannuksella.

Eläinlääkäriltä saatavissa laihduttamiseen tarkoitetuissa ruoissa on otettu erityisesti huomioon koiran kylläisyyden tunne, koska kerjäävä ja onneton lemmikki on varmin tapa keskeyttää laihdutus. Jos ruokamäärää joutuu pudottamaan reilusti alas ruokapussin kyljen suosituksesta, ovat vaarana ravitsemukselliset puutokset.

Kotiruualla laihduttaminen on myös haastavaa, koska ihmisten ruuantähteet ovat usein hyvin kaloripitoisia ja ruokavalio ei täytä ravitsemuksellisia tarpeita. Pienelle chihuahualle kymmenen ylimääräistä nappulaa (10 kcal) päivässä voi tuoda 0,5 kiloa ylipainoa vuodessa – joka vastaa 70 kilon painoiselle ihmiselle kymmentä kiloa! – juustonpaloista ynnä muista puhumattakaan.

Laihduttamiseen ei ole oikotietä: ruokavalio ja liikunta muodostavat siihen pohjan. Ruokavaliolla rajoitetaan energiansaantia ja säännöllisellä liikunnalla kulutetaan energiaa. Parhaiten laihdutus onnistuu, kun siihen tehdään tarkka suunnitelma ja tavoitteet eläinlääkärillä, valitaan sopiva ruoka, sovitaan säännölliset punnitukset, mietitään sopiva liikunta ja tarkennetaan suunnitelmaa tarvittaessa. Muutaman kilon painonpudotuskin tuo merkittäviä terveyshyötyjä erityisesti nivelrikkoiselle lemmikille.

Onnellisia tarinoita laihduttamisesta löytyy paljon ja usein omistaja tulee kertomaan, kuinka lemmikki muuttui taas pentumaisen leikkisäksi ja nuortui kymmenen vuotta.

Ole yhteydessä omaan Sympaattiseen eläinlääkäriisi, autamme sinua onnistumaan!

Teksti: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit
© Sympaatti Oy. Lähde mainittava lainattaessa.

Sympaatti – Itsenäisten Ja Kotimaisten Eläinklinikoiden Yhteistyöverkosto 

Sympaatti on syntynyt riippumattomien yrittäjäeläinlääkäreiden halusta tarjota korkealaatuista eläinlääkintäpalvelua – sympatiaa ja empatiaa unohtamatta.

Sympaatti-klinikat palvelevat yksilöllisesti niin eläimiä kuin eläinten omistajiakin ympäri Suomen. Jokainen klinikka on omannäköisensä itsenäinen yritys. Sympaatti ei omista klinikoita vaan itsenäiset klinikat omistavat Sympaatin. Länsi-Vantaan Eläinklinikka on osa Sympaatin yhteistyötä.

Sympaatti - logo